Mit tehetek a pajorok ellen?

Mit tehetek a pajorok ellen?

Ha a zsenge, fiatal palánták vagy akár a fák és bokrok levelei hervadnak, feltűnően gyengén fejlődnek vagy rohamosan sárgulnak, akkor arra kell gyanakodni, hogy a talajban élő pajorok rágták el a növények gyökereit.

A fehér-sárgásfehér, kifli alakúan meggörbült, fekete fejű pajor a májusi cserebogár lárvája. A tojásból kikelő lárva többszöri vedlés után, három év alatt fejlődik ki, bábozódik be és válik zizegve repülő, roppant falánk cserebogárrá.

pajorok ellen 03

A pajor sok tápnövényű rovar, amely a legtöbb kertészeti és szántóföldi növény föld alatti részeit rágja meg és pusztítja el. A szamóca és egyes dísznövények gyökerét különösen kedveli. Ha a talajban négyzetméterenként több mint két pajort találunk ásás idején, akkor a pajorok ellen feltétlenül védekezni kell. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a napfényre került pajorokat összegyűjtjük és megsemmisítjük. Ez azonban rendszerint nem elegendő: a fák és bokrok kiásott gödrének talajába, továbbá vetéskor, ültetéskor a talajra szórjunk fertőtlenítőszert (Galition, Basudin, Diazinon) és a növényvédő szert 5-6 cm mélyen dolgozzuk be a talajba.

pajorok ellen 02

A pajorokból származó cserebogarak ugyancsak sok kárt képesek okozni a gyümölcs- és díszfák, bokrok lombjának a lerágásával. Ha rajzáskor, a hajnali órákban megrázzuk a fák ágait, akkor a rajtuk kapaszkodó, dermedt bogarak a földre hullanak; itt össze lehet szedni és meg lehet semmisíteni őket.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR